material i alat za pravljenje sveca

Kako napraviti mirisnu sveću?

Izrada mirisnih sveća može delovati kao komplikovan zadatak, ali uz malo znanja, to može biti zabavno i opuštajuće iskustvo.

U ovom članku vodićemo vas kroz korak-po-korak vodič za izradu mirišljavih sveća od početka do kraja, tako da možete upotpuniti dekor vašeg doma svojim ličnim pečatom.


Da biste napravili mirisnu sveću, biće vam potrebni sledeći materijali i pribor:

Materijal:

  • Vosak  
  • Fitilj 
  • Posuda za sveće ili kalup 
  • Mirisno ulje 
  • Boja (opciono) 

Pribor: 

  • Posuda za topljenje voska: Trebaće vam način da otopite vosak. Posuda za kuvanje na pari je dobra opcija jer vam omogućava da polako i nežno topite vosak, što sprečava pregrevanje. U istu svrhu može poslužiti manja posuda koju ćete zagrevati u većoj posudi sa vodom na umerenoj temperaturi.
  • Nalepnice za fitilj i nešto čime ćete fiksirati fitilj: Nalepnice su mali kružni stikeri koji se koriste za pričvršćivanje fitilja na dnu posude ili kalupa, dok se fiksatori koriste kako bi se osiguralo da fitilj ostane u željenoj poziciji za vreme hladjenja voska. U istu svrhu možete koristiti i olovke, štipaljke itd.
  • Vaga: Trebaće vam kuhinjska vaga za merenje voska, mirisnog ulja i boje (ako koristite). 
  • Kašika za mešanje
  • Termometar: Termometar se koristi da se osigura tačna temperatura voska pri topljenju, kada dodajete mirisno ulje i boju i pri izlivanju. 

To je sve što će vam trebati da napravite mirisnu sveću! 

Imajte na umu da proces pravljenja sveće može neznatno da varira u zavisnosti od vrste voska koji koristite i specifičnog mirisnog ulja koje ste izabrali. Uvek je dobra ideja da sledite uputstva proizvođača za najbolje rezultate. 

 

Evo jednostavnog procesa za pravljenje mirisne sveće: 

postupak pravljenje svece
  1. Rastopite vosak na pari na temperaturi preporučenoj od strane proizvodjača voska koji koristite. Generalno, preporučuje se zagrevanje na oko 85ºC. 
  2. Dodajte mirisno ulje u otopljeni vosak, mešajući polako 2 minuta dok se potpuno ne ugradi. Temperatura na kojoj dodajete mirisno ulje u rastopljeni vosak je važna jer može uticati na jačinu mirisa i ukupan kvalitet sveće. Najčešće je to od 60-75°C. Količina mirisnog ulja koju koristite zavisiće od veličine vaše sveće i vaših ličnih preferencija. Kao opšte pravilo, možete koristiti izmedju 6-10% mirisnog ulja u vosku. Ako koristite boju, dodajte malu količinu i mešajte dok se potpuno ne ugradi.
  3. Postavite fitilj u sredinu posude za sveće ili kalupa, pričvrstite ga stikerom za fitilj ili malo vrućeg voska. 
  4. Polako sipajte mešavinu otopljenog voska u posudu ili kalup oko fitilja. 
  5. Pustite da se vosak potpuno ohladi i stvrdne pre nego što pomerite sveću. 
  6. Odrežite fitilj na oko 5-7mm pre nego što upalite sveću da biste obezbedili čisto, ravnomerno sagorevanje. 

Bonus savet:

Nakon što se sveća ohladi i stvrdne, uobičajeno je da površina bude neravna ili da postoje vazdušni džepovi. Rešenje je upotreba pištolja za vreli vazduh ili fena za kosu, tako što ćete usmeriti toplinu prema površini sveće dok se vosak ne počne blago topiti. 

Kada celi površinski sloj bude u tečnom stanju, pustite da se sveća ohladi i stvrdne ponovo. Rezultat bi trebao biti glatka i ravna površina koja izgleda mnogo profesionalnije.



Uživajte u svojoj mirisnoj sveći!
 

 

 

 

Nazad na Magazin

Ostavite komentar

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Preporučujemo

Da napravite kvalitetnu sveću, neophodno je da koristite kvalitetan vosak. Izaberite neki od naših provereno dobrih voskova!

1 od 4